Spamszűrés és egyéni szűrők

Spam szűrés

Ez általában úgy szokott kezdődni hogy:

Úristen, úristen, a zinformatika betette spambe a nagyonagyon fontos levelemet!

Ha rátapintottam a lényegre, nyugi, nagy levegő. Neménvótam, nem kézzel válogatjuk. A spam szűrés úgy működik, hogy van a telephelyre egy mail relay (tudom, új szó, fordítok: nagy kapu ahol bejön a villany-pósta 😉 ) itt lakik a postfilter, azaz a spamszűrés, ami a gyanús leveleket kiszűri. A spamszűrést a telephelyen az SzHK végzi, hogy a kapuban az őr mennyire legyen szigorú, mindenki maga tudja állítani. Nyílván minél engedékenyebb, annál több spam-et fogsz kapni. Emellett állíthatsz be whitelist-et, azok a címek amik felkerülnek a whitelist-re, automatikusan beengedésre kerülnek.
A spamszűrési beállításokat itt érheted el:
https://www.kfki.hu/cgi-bin/postfilter.cgi/

Oké, de a spambe került levelemet most hogy szerzem vissza?

Ebben a roundcube lesz segítségedre. A spamszűrést nem napalmmal végezzük, a spamnek jelölt levelek csak átvándorolnak egy másik mappába, amik alapértelmezetten el vannak rejtve, a felhasználók elöl, mert nem érdemes benne kotorászni, többnyire spam-ek vannak benne, amik jó eséllyel tartalmazhatnak vírust.

Beállítások -> Mappák -> Spam

Spam mappa bekapcsolása:
Roundcube-ba -> Beállítások (Fogaskerék) -> Mappák -> Spam bekapcsol.
Ezután ha visszamész az e-mail részhez, a mappák közt látni fogod a Spam mappádat is. Ha be van kapcsolva a kliensek is le szokták szinkronizálni, emiatt is érdemes vissza kikapcsolni, esetleg időnként üríteni.

Filterek/Szűrők

A spamszűrő már szűr, szűrjünk hát mi is. Pár jól beállított szűrő sokat tud könnyíteni az ember életén, főleg ha ipari mennyiségbe kap levelet.
Egyéni szűrést sokféleképpen lehet állítani. Amellett, hogy a levelezőprogramok is támogatják, elegánsabb a webmailen beállítani.

Mért használjak webmailt? Én szeretem az Outlook-omat és az Outlook is szeret engem!

A webmail a szerveren fut, ezáltal a szűrő 0-24-ben aktív, ha levelezőprogramba állítanánk be a szűrést akkor a beállított műveletek/szűrők csak akkor történnének meg ha éppen működik a levelezőprogramunk. Ez ma nem túl életszerű, gondoljunk csak az okostelefonokra.

Rendben, webmail nyert, de hol állíthatom be?

Egyéni szűrőket az EK webmail felületén belépve, a Settings->Filters menüpontban találjuk. Újat létrehozni a jobb felül található “+” (Create) gombbal tudunk.
Filter name – Elöször is kereszteljük el a szűrőnket.
Filter enable – Gombbal tudjuk engedélyezni vagy letiltani a szűrőnket.
Scope/Rules/Action – Itt tudjuk beállítani, hogy mit is csináljon a szűrő, milyen feltételeknek és hogyan megfelelő levelekkel mit csináljon.

Alább pár példa:

Szűrő - Automatikus válasz
Szűrő - Mappába rendezés

Similar Posts